Tipuri de miscari



MIŞCAREA CIRCULARĂ UNIFORMĂ
Teoria lucrării.
Cea mai simplă şi mai importantă mişcare curbilinie este mişcarea circulară, mişcare în care traiectoria punctului material este un cerc. Dacă legăm o piatră de o sfoară si o învârtim deasupra capului astfel încât să descrie un cerc orizontal, atunci piatra va avea o mişcare circulară.
Mişcarea circulară este uniformă dacă viteza mobilului este constantă în modul, adică mobilul descrie arce de cerc egale în intervale de timp egale.
Vectorul viteză, fiind totdeauna tangent la traiectorie, deşi rămâne constant în modul în timpul mişcării circulare uniforme, îşi schimbă permanent direcţia.
Vectorul de poziţie r = OA dus din centrul cercului până la mobil se mai numeşte rază vectoare a mobilului.
În timpul mişcării raza vectoare a mobilului mătură aria cercului, iar vectorul viteză este permanent perpendicular pe raza vectoare.
Mişcarea circulară uniformă este o mişcare periodică deoarece se repetă identic după parcurgerea întregului cerc, la intervale egale de timp


Mărimi caracteristice:
T= perioada mişcării circulare uniforme este intervalul de timp în care mobilul parcurge circumferinţa cercului. Perioada se măsoară în secunde


v = viteza liniară sau tangenţială este dată de variaţia coordonatei curbilinii a mobilului în timp 
 Viteza se măsoară în m/s.
Coordonata curbilinie măsoară lungimea arcului de cerc parcurs de mobil.
ω = viteza unghiulară reprezintă unghiul la centru descris de raza vectoare în unitatea de timp