Tema2
Forţa centrifugă
Forţa centrifugă este o forţă care tinde să scoată corpul de pe traiectoria circulară, imprimându-i o mişcare pe direcţia razei cercului.
Punem în evidenţă forţa centrifugă, dacă corpul pe care-l rotim îl legăm de centrul de rotaţie, prin intermediul unui dinamometru sau resort elastic.
●Ce observaţi la dinamometru când rotim corpul?
●Reprezentaţi printr-un desen această forţă!
Forţa centrifugă este o forţă fictivă, nu există decât pentru observatorul aflat în interiorul sistemului legat de corp ( sistem de referinţă neinerţial). Ea este determinată de inerţia corpului şi nu se datoreşte unei interacţiuni mecanice, de aceea se numeşte mai complet forţa centrifugă de inerţie.
Această forţă are aceeaşi direcţie, aceeaşi mărime, dar sens opus forţei centripete
Apariţia forţei centrifuge în cazul mişcării circulare uniforme are multe aplicaţii în ştiinţă şi în tehnică, precum şi în viaţa cotidiană:
1) Uscătorul centrifugal al maşinii de spălat; prin rotirea rapidă a vasului interior perforat, lichidul iese în vasul exterior, fiind împins spre exterior de către forţa centrifugă.
2) Dispozitivul centrifugal pentru scos mierea din faguri;
3) Storcătorul centrifugal de fructe;
4) Separatorul centrifugal cu viteze de rotaţie foarte mari folosite în bilogie şi chimie pentru pentru a selecta moleculele după masa lor sau pentru a separa diferite componente ale sângelui;
5) Simulatoare de zbor, unde este simulată starea de imponderabilitate pentru pregătirea piloţilor de avioane supersonice pe principiul forţa centrifugă este egală cu greutatea şi de sens opus;
Experiment 2:
Punem pe maşina centrifugă un inel elastic din oţel ce poate aluneca liber pe un ax vertical.
●Ce observaţi la rotaţia inelului?
●Cum explicaţi turtirea Pământului la poli?
Forţa centrifugă la curbe :